Samokontrola krvnog pritiska

Zašto je neophodna samokontrola krvnog pritiska

Zašto da mjerim krvni pritisak kod kuće?

Možete kontrolisati krvni pritisak svakodnevno što je neophodno za provjeru uspešnosti terapije.

Imate uvid u Vaše zdravstveno stanje. Mjerenjem krvnog pritiska kod kuće imate stalan uvid u Vaše zdravstveno stanje. I to je jedini način da sami saznate da li ljekovi i/ili promjena životnih navika imaju efekta na regulaciju krvnog pritiska. A u slučaju sporadičnih skokova krvnog pritiska možete samostalno i brzo da reagujete po savetu ljekara za takve situacije.

Vaš ljekar sagledava efikasnost terapije. Ne reaguje svaki pacijent podjednako na medikamentoznu terapiju, doze se titriraju, a ljekovi često koriguju do postizanja adekvatne terapije. Samo-merenjem i zapisivanjem rezultata obezbeđujete dovoljno informacija Vašem ljekaru za korekciju terapije.

Prevazilazite sindrom “belog mantila” i maskirane hipertenzije. Izvestan broj ljudi kada mjeri krvni pritisak kod lekara, zbog straha od rezultata uvek ima povišene vrednosti. Ako se samomjerenjem u drugim okolnostima beleže normalne vrednosti krvnog pritiska ovu pojavu nazivamo sindrom “belog mantila”. Ali postoji i suprotna situacija, kada su vrijednosti krvnog pritiska kod ljekara u fiziološkim granicama ali pri mjerenju kod kuće ili na poslu dobijaju se povišene vrijednosti. Ovo je maskirana hipertenzija koja se može otkriti samo ličnim monitoringom. Maskirana hipertenzija je često povezana sa gojaznošću, visokim vrednostima holesterola i dijabetesom.

Kako da izaberem aparat za krvni pritisak?

Aparat za krvni pritisak bi trebalo da bude jednostavan za rukovanje i precizan. Pri kupovini digitalnog aparata za mjerenje krvnog pritiska odlučite se za one koji su klinički testirani.

5 koraka

Pet konkretnih koraka koje svako može da preduzme da bi sveo na minimum vjerovatnoću za nastanak hipertenzije i njenih posledica:

1-Zdrava ishrana: promocija zdravog načina života sa isticanjem pravilne ishrane za djecu i mlade ljude. Smanjenje unosa soli na manje od 5g soli dnevno (manje od kafene kašike). Unošenje 5 porcija voća i povrća dnevno, smanjenje unosa zasićenih masti kao i smanjenje ukupnog unosa masnoća.

2-Izbegavati neumereno konzumiranje alkohola to jest, ograničiti unos na ne više od jednog pića dnevno.

3-Fizička aktivnost: redovna fizička aktivnost i promocija fizičke aktivnosti za djecu i mlade ljude (najmanje 30 minuta dnevno), održavanje normalne tjelesne težine: smanjenje tjelesne težine za 5kg dovodi do sniženja krvnog pritiska za 2 do 10 jedinica.

4-Prestanak pušenja i izlaganja duvanskom dimu.

5-Rešite se stresa na zdrav način: kroz meditaciju, prikladnu fizičku aktivnost i pozitivne društvene kontakte.